IX Jornada Eines per a la ràdio Local:
La Jornada informativa convocada per la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLCat) el passat divendres, va servir perquè les emissores associades poguessin aprofundir i resoldre els seus dubtes entorn les diferents maneres d’accedir a la programació de suport de la Xarxa i les diverses fórmules de col•laboració que tenen al seu abast.
Durant l’acte de presentació, el president de la Federació, Manel Ramon, va voler recordar que aquest nou sistema de treball conjunt és fruit del conveni que es va signar amb l’Agència de Comunicació Local en el marc de la darrera edició del Mercat Audiovisual de Catalunya, el que permet, va dir, “unir esforços i optimitzar recursos”. El director general de la Xarxa, Rafael de Ribot, també s’hi va referir: “S’han tancat velles ferides i ara ens trobem en un nou escenari amb una nova filosofia. Bàsicament es tracta de treballar tots plegats, de ser capaços de posar en comú el nostre coneixement del territori i la nostra realitat comunicativa”.
El gerent del Consorci de Comunicació Local, Miquel Bonastre, va ser l’encarregat de descriure a gran trets l’oferta programàtica de la Xarxa que les emissores de la Federació tenen al seu abast. “D’una banda tenim l’oferta de 24h via satèl•lit. Una programació cada vegada més deslocalitzada (el 40% de la graella són produccions de les pròpies emissores locals) i de lliure ús (les emissores poden fer-ne ús lliurement sense cap cost tenint en compte, això sí, que es tracta d’una oferta complementària a la programació pròpia de les emissores)”. Per poder accedir a aquesta programació és necessari que les emissores tinguin instal•lada una parabòlica, tot i que també es pot connectar via streaming a través de la web www.xarxaradio.cat (sistema que està en fase de millores per evitar incidències). L’altra línia de programació la formen els continguts de la plataforma Sindicada (www.sindicada.cat), sistema similar al que sempre ha fet servir la Federació. “Aquí podem trobar també programes de la pròpia Xarxa, seccions concretes que es poden programar independentment i espais produïts per les pròpies emissores municipals que normalment són més atemporals”, va explicar Bonastre.
La cap de continguts, Núria de José, va detallar el funcionament de la Sindicada, molt fàcil i intuïtiu. “Per accedir-hi només cal un nom d’usuari i contrasenya. Es tracta d’una eina que serveix per compartir continguts però també coneixements”. Així, les emissores, poden descarregar i penjar programes, però també intercanviar informació sobre, per exemple, dubtes lingüístics, noves aplicacions tecnològiques o simplement opinar sobre la programació (per dubtes i/o incidències: sindicada@laxarxa.com; tel. 93 508 06 00). De José també va descriure l’oferta de 24h (vegeu PDF adjunt) posant especial èmfasi en el magazín La tarda produït des de Ràdio Sant Cugat amb la participació de les emissores locals del territori. Hi ha diversos nivells de col•laboració i en tots els casos les col•laboracions són retribuïdes (això es concreta a través d’un conveni). Però la participació de les emissores no es limita a aquest programa. També l’oferta informativa i esportiva està pensada perquè les emissores puguin contribuir amb les seves cròniques des del territori, que també són remunerades.
Quant a les suggerències expressades pels assistents i que la Xarxa estudiarà, està la millora de l’streaming com a alternativa al satèl•lit, el penjar també l’informatiu del migdia a la Sindicada (perquè les emissores no ho hagin de programar forçosament a les 14h) i la producció d’una tertúlia política setmanal i més atemporal (en la línia de la Caixa dels Trons).
El conseller delegat de la XAL, Francesc Pena, va tancar la jornada recordant als assistents que la importància no recau en la Xarxa, sinó en les emissores. “La Xarxa no és més que una eina que l’administració pública posa a la vostra disposició”, va dir.
La trobada serveix per aclarir dubtes sobre les formes d’accés i col•laboració amb la Xarxa