NOTÍCIES
La FMCLCat reforça el seu compromís amb l'educació mediàtica a la jornada organitzada per La Xarxa

La FMCLCat reforça el seu compromís amb l'educació mediàtica a la jornada organitzada per La Xarxa

La Federació de Ràdios Locals de Catalunya (FMCLCat) ha tingut un paper destacat a la jornada "Educació mediàtica i comunicació local", organitzada per La Xarxa el passat 17 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Aquesta trobada ha servit per reforçar la importància de la col·laboració entre mitjans locals i centres educatius per fomentar el pensament crític i l'alfabetització mediàtica entre els joves.

La Federació de Ràdios Locals de Catalunya (FMCLCat) ha tingut un paper destacat a la jornada "Educació mediàtica i comunicació local", organitzada per La Xarxa el passat 17 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Aquesta trobada ha servit per reforçar la importància de la col·laboració entre mitjans locals i centres educatius per fomentar el pensament crític i l'alfabetització mediàtica entre els joves. 

L'aportació de les ràdios locals a l'educació mediàtica 

Durant la jornada, diferents mitjans de proximitat van compartir experiències sobre la seva implicació en projectes educatius. Entre aquests, Ràdio Tordera, EMUN FM, Cugat Mèdia, La Plana Ràdio i El Prat Ràdio entre d’altres, van exposar com han integrat programes d'educació mediàtica en la seva programació i han col·laborat amb escoles per ensenyar als estudiants a produir continguts audiovisuals de qualitat. 

L'aportació de la Federació de Ràdios Locals 

Raquel Martínez, vicepresidenta de la FMCLCat, va destacar durant la jornada el paper fonamental que ha jugat la Federació en l’educació mediàtica. Va explicar que des de fa anys la FMCLCat participa activament en l’EduCAC i actualment coordina el grup de treball de col·laboració entre centres educatius i mitjans de comunicació de la Plataforma per a l’educació mediàtica. 

També va posar èmfasi en la importància de fomentar l’educació mediàtica als mitjans locals en un context d’infoxicació, destacant que aquests mitjans poden ser fonts informatives fiables i veraços. A més, va assenyalar que la FMCLCat treballa per: 

  • Assessorar i acompanyar les ràdios locals perquè compleixin la seva funció educativa. 

  • Impulsar l’alfabetització mediàtica en l’educació formal i no formal. 

  • Reduir la bretxa generacional en el consum de mitjans. 

  • Potenciar el paper de la ràdio local com a eina educativa i de participació ciutadana. 

A més, Martínez va recordar que la Llei de Comunicació Audiovisual de Catalunya estableix que el servei públic de referència ha de satisfer les necessitats democràtiques, socials, educatives i culturals dels ciutadans. Això reforça la importància de continuar treballant en aquest àmbit i incloure l’educació mediàtica en el segon Llibre Blanc de la Ràdio Local. 

També es va presentar l'estudi quantitatiu i qualitatiu sobre la participació de la comunitat educativa en les ràdios locals, destacant que el 76,1% de les emissores tenen programació amb centres educatius. Finalment, Martínez va concloure que la FMCLCat continuarà promovent iniciatives com l’emissió de continguts sonors fets per escoles en el marc del Centenari de la Ràdio a Catalunya. 

Un compromís amb la formació dels ciutadans del futur 

El programa "Fes el clic", impulsat pel Departament d'Educació i Formació Professional, ha estat una de les iniciatives centrals de la jornada. Aquest projecte, que es desenvoluparà durant tres cursos escolars en una vintena de centres, busca oferir a l'alumnat eines per identificar biaixos informatius, verificar fonts i comprendre el funcionament dels mitjans de comunicació. 

La consellera d'Educació, Esther Niubó, ha subratllat la necessitat de sumar esforços entre institucions i mitjans locals per garantir que les noves generacions siguin ciutadanes crítiques i responsables. En aquest sentit, la FMCLCat s'ha reafirmat com a actor clau en la divulgació d'aquests valors a través de les ràdios locals adherides. 

Sinergies per a un futur més informat 

La Federació ha destacat la importància de continuar creant sinergies entre mitjans i centres educatius per expandir l'impacte d'aquestes iniciatives. En aquest sentit, s'ha posat de manifest la necessitat de proporcionar recursos i formació als docents perquè puguin transmetre aquestes competències de manera efectiva als estudiants.