NOTÍCIES
Dones directives a la ràdio local: avenços i reptes pendents

Dones directives a la ràdio local: avenços i reptes pendents

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ens fixem en el nombre de dones directives de ràdios de proximitat segons les dades recollides a l’apartat quantitatiu del 2n Llibre Blanc de la Ràdio Local a Catalunya

Amb motiu del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, ens fixem en el nombre de dones directives de ràdios de proximitat segons les dades recollides a l’apartat quantitatiu del 2n Llibre Blanc de la Ràdio Local a Catalunya. Es posa en relleu una xifra clara: la direcció de les emissores locals segueix estant en mans masculines. Només el 32,9% de les emissores estan liderades per dones, mentre que un 64,5% tenen homes al capdavant.

Cal tenir en compte que aquestes dades no tenen en compte la recent incorporació a la direcció de Betevé, l’única emissora d’una ciutat de més de 500.000 habitants, de Georgina Ferri. Per primer cop una dona és al capdavant de l’emissora local de la capital.

Més dones en municipis petits i mitjans

Si analitzem la presència femenina segons la mida del municipi, veiem que les dones tenen més presència en emissores de proximitat, però encara costa que arribin a les direccions de ràdios de localitats més grans.

  • En municipis entre 5.001 i 10.000 habitants, on es concentra el nombre més gran d’emissores (23,9% del total), el 45,9% estan dirigides per dones.

  • En localitats entre 10.001 i 20.000 habitants, el percentatge és encara més alt: 48,3% de les emissores tenen una dona directora.

  • A municipis entre 20.001 i 50.000 habitants, en canvi, el percentatge baixa fins al 21,2%.

  • En ciutats de més de 100.000 habitants, la presència femenina en càrrecs directius es redueix dràsticament: només el 18,2% en municipis entre 100.000 i 500.000 habitants.

  • A Barcelona, fins al desembre de 2024, cap dona havia dirigit la ràdio municipal. Ara, Georgina Ferri trenca aquesta barrera.

Un sector essencial, però encara desigual

La ràdio local ha estat històricament una eina de cohesió social i un mitjà de proximitat fonamental. Però perquè aquesta proximitat sigui realment representativa, cal garantir que homes i dones tinguin les mateixes oportunitats en els càrrecs de direcció.

Les dades evidencien que les dones han guanyat presència en els municipis petits i mitjans, però el repte és fer que aquesta tendència es consolidi en ciutats grans, on les estructures de poder i presa de decisions són més complexes.

Compromís per una ràdio més equitativa

Des de la Federació de Ràdios Locals de Catalunya (FMCLCat) reafirmem el nostre compromís per aconseguir una ràdio local més igualitària i representativa. Per fer-ho, és imprescindible:

  • Donar visibilitat al talent femení dins el sector.

  •  Impulsar polítiques d’igualtat i lideratge femení en les emissores.

  • Fomentar referents perquè més dones puguin accedir a càrrecs de responsabilitat.

Aquest 8 de març, reivindiquem la necessitat d’un canvi estructural a la ràdio local. Perquè només amb més dones en llocs de decisió podrem garantir una comunicació realment plural i diversa.