
La Federació de Ràdios Locals (FMCLCat) impulsa l'educació mediàtica entre 3.000 docents
- @radiolocal
- divendres, 28 / de febrer / 2025
En el marc d'una jornada formativa que ha aplegat 3.000 docents, la Federació de Ràdios Locals de Catalunya (FMCLCat) ha destacat el paper clau dels mitjans de proximitat en l'educació mediàtica i la importància de la col·laboració entre ràdios de proximitat i centres educatius. Organitzada per la Xarxa Territorial de Cultura Digital del Departament d’Educació de Formació Professional de la Generalitat, la jornada s’ha centrat en l'ús de la maleta audiovisual a les aules, i també ha comptat amb la participació de Raquel Martínez, vicepresidenta de la Federació i coordinadora d’Ona la Torre, en qualitat de coordinadora del Grup de treball de col·laboració entre centres educatius i mitjans de comunicació. Martínez ha compartit la visió de l'entitat i ha presentat eines i recursos per enfortir aquest vincle.
Raquel Martínez ha emfatitzat la importància de reivindicar el paper dels mitjans locals com a referents fiables en un context marcat per la desinformació: "Creiem que és un bon moment per reivindicar la feina que fem els mitjans locals per consolidar-nos com un referent fiable on anar a buscar la informació".
La intervenció de Martínez s'ha centrat en diversos aspectes clau com ara el valor de la proximitat: "Normalment les ràdios som els mitjans on més fàcilment els centres educatius poden accedir i participar". Martínez també ha destacat que els mitjans locals, i en especial les ràdios públiques, tenen la responsabilitat de nodrir les necessitats educatives de la societat, tal com estableix la llei de comunicació audiovisual de Catalunya, que “marca que com a servei públic, hem de nodrir aquestes necessitats democràtiques socials i també les educatives".
També ha subratllat la importància d'atraure els joves i fomentar la seva participació com a creadors de continguts.
Mapa interaciu de mitjans i centres educatius
Un dels punts destacats de la presentació ha estat el mapa de mitjans, una eina interactiva que permet localitzar els mitjans de comunicació i els centres educatius d'un territori, facilitant la creació de sinergies i projectes conjunts. Aquest mapa, impulsat pel Departament d'Educació i la Plataforma per a l'educació mediàtica, vol posar en contacte els centres educatius amb els mitjans del seu entorn per tal d'enriquir l'aprenentatge i la creació de continguts audiovisuals.
En la jornada també hi ha participat Pili Garcia coordinadora de EMUN FM, el consorci d’emissores que engloba els municipis d’Albesa, Alfarràs, Alguaire, Almenar i Torrefarrera. Garcia ha explicat casos d’èxit amb relació a l’educació mediàtica, tenint en compte que fa més de 20 anys que fan xerrades, tallers i activitats d’educació mediàtica. Garcia ha destacat que “les maletes digitals són una gran eina educativa i comunicativa. Les escoles i instituts cal que perdin la por i s'atreveixin a explorar-les i incorporar-les al seu dia a dia. Els educadors poden adaptar el que ja treballen a l'aula, fent contingut audiovisual per donar més visibilitat als seus projectes.”
La Federació de Ràdios Locals (FMCLCat) aposta per enfortir les aliances amb els centres educatius, oferint assessorament, recursos i espais de col·laboració per promoure l'educació mediàtica.