La Diputació de Girona presenta el dossier de la Revista de Girona dedicat al Centenari de la Ràdio
- @radiolocal
- dissabte, 5 / d’octubre / 2024
La Diputació de Girona ha publicat el número 346 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de setembre i octubre de 2024. Aquest número inclou el dossier que porta per títol «Cent anys de ràdio: de la ràdio de galena al telèfon intel·ligent», coordinat pel director de Ràdio l'Escala, Abel Font, i l'assessor en comunicació local Francesc Tubau.
El dossier d'aquest darrer número de la Revista de Girona s'ha presentat a l'Alfolí de la Sal de l'Escala aquest divendres i hi han participat el diputat de la Diputació de Girona i alcalde de l'Escala, Josep Bofill; el coordinador del dossier i director de Ràdio l'Escala, Abel Font; el delegat de PRISA Media a Catalunya i director del Centenari de Ràdio Barcelona, Jaume Serra, i el director de la Revista de Girona, Gerard Bagué.
El 14 de novembre vinent es compleixen cent anys de la primera emissió de ràdio a Catalunya, des de Ràdio Barcelona (EAJ-1). El novembre passat va fer noranta anys que engegava Ràdio Girona (EAJ-38), durant molts anys l'única a les comarques gironines.
Aquest any es complirà el quaranta-cinquè aniversari de la primera ràdio municipal, pionera d'un fenomen que va fer eclosió amb la recuperació de la democràcia als municipis. Entremig, hi ha hagut desenes d'iniciatives públiques i privades que han estat testimoni directe de les evolucions d'aquest territori, tant a escala local com territorial o nacional, en temps de privacions democràtiques, en els moments de canvis històrics i en el dia a dia més domèstic.
Els autors hi fan un homenatge a un mitjà que, avui, té més de vuitanta marques actives a les comarques gironines, entre emissores d'abast estrictament local i emissores d'abast territorial i de matriu nacional o estatal. De gestió pública o de gestió privada. De minúscules (com Ràdio Vila-sacra, un municipi que no arriba als vuit-cents habitants) i de majúscules (com RAC1, escoltada diàriament a les comarques gironines per més de cent mil oients). D'històriques (com Ràdio Girona, la degana a casa nostra, amb noranta anys complerts) i de novelles (com Girona FM, la ràdio municipal de la ciutat, l'última a incorporar-se al dial).
El dossier fa un repàs de la història de la ràdio gironina, de les veus avui ja mítiques que hi han sonat i de les vicissituds viscudes per iniciatives carregades d'il·lusió que no sempre han reeixit. Els coordinadors han volgut, també, tractant-se d'un material com el radiofònic, que aquest dossier es pugui escoltar. És per això que alguns dels articles van acompanyats de codis QR enllaçats a l'Arxiu Sonor de la Ràdio a Catalunya, de la Universitat Autònoma de Barcelona (ASRC-UAB), per poder escoltar els àudios de moments històrics, veus significatives o notícies que han marcat aquest segle de ràdio a les comarques gironines.
«No voldríem que el dossier pequés de nostàlgic, i és per això que també mira endavant, cap a un futur carregat de canvis i incerteses. No sabem què escoltarem d'aquí a uns anys -no gaires anys- ni a través de quin giny ho farem. Però estem convençuts -plenament convençuts!- que continuarem informant-nos, entretenint-nos i relaxant-nos escoltant àudio, en diguem o no en diguem ràdio», assenyalen els coordinadors.
El dossier presenta dotze articles de diferents periodistes radiofònics i experts en comunicació sobre la ràdio i els seus cent anys d'història. Articles dels mateixos coordinadors, Abel Font i Francesc Tubau, i de Rosa M. Gil, Joan Albert Argerich i Enric Frigola, Carme Martínez, Josep Guardiola i Josep Plazas, Sílvia Espinosa, Carles Pujol, Jordi Grau i Jaume Serra.
Els articles i els autors que hi fan aportacions són:
Cent anys de ràdio: de la ràdio de galena al telèfon intel·ligent, d'Abel Font i Francesc Tubau (coordinadors del dossier).
Dels inicis a la Transició: fer ràdio en temps difícils, de Rosa M. Gil.
De la transició fins als nostres dies: un mercat obert als canvis, de Joan Albert Argerich i Enric Frigola.
Ràdio Girona, la degana, de la directora de Ràdio Girona, Carme Martínez.
Si la ràdio és veu, aquestes són les veus de la nostra ràdio, dels periodistes Josep Guardiola i Josep Plazas.
Ràdios municipals: a prop de casa, d'Abel Font, director de Ràdio l'Escala, i Francesc Tubau, assessor en comunicació local.
Directores de la ràdio, de Sílvia Espinosa, professora de comunicació audiovisual i publicitat de la Universitat de Girona (UdG).
La ràdio esportiva, un bullici de colors, del periodista Josep Guardiola.
Sintonitzats amb la bona música, de Carles Pujol, periodista.
Reptes i oportunitats del periodisme a les ones, del president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya i vicedegà del Col·legi, Jordi Grau.
Cent anys més de ràdio?, del delegat de PRISA Media a Catalunya i director del Centenari de Ràdio Barcelona, Jaume Serra.
Mapa de la ràdio a les comarques gironines, dels coordinadors del dossier.
Text i foto: Diputació de Girona