NOTÍCIES
La Ràdio Local et necessita! Jornada de debat per l'actualització del Llibre Blanc de la Ràdio Local 2024

La Ràdio Local et necessita! Jornada de debat per l'actualització del Llibre Blanc de la Ràdio Local 2024

Jornada de treball per a definir els reptes de la ràdio de proximitatRoca Umbert /Granollers, 16 d’octubre de 2024

En els últims mesos la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya (FMCLCat) hem estat treballant en l’actualització del Llibre Blanc de la Ràdio Local de Catalunya.

Considerem que aquest és un moment crucial per marcar quin és el futur que volem per a les nostres emissores de proximitat. Per aquest motiu et CONVOQUEM per a participar en la segona part de l’elaboració del Llibre Blanc que farem el dia 16 d’octubre durant tot el matí a les instal·lacions de Roca Umbert de Granollers. Es tracta de la segona fase de l’elaboració del Llibre Blanc, la part qualitativa, on responsables de les emissores de tot Catalunya han de definir quines son les seves principals preocupacions i cap on s’ha d’encarar el sector. Per aquest motiu creiem que és sumament important que representants de la vostra emissora hi participin activament.

Actualització del Llibre Blanc de la Ràdio Local

L’any 2008 la FMCLCat va elaborar el Llibre Blanc de la Ràdio Local, amb la voluntat de deixar constància de l’especificitat (som un dels pocs llocs del món on hi ha un volum de ràdios locals) que té el nostre país i la riquesa que això comporta. En aquell moment, aquest document va servir per a marcar les línies estratègiques de la comunicació radiofònica del país.

Ara, la tecnologia i els canvis en el consum dels mitjans de comunicació i per tant també els canvis en la societat, han fet que sigui necessari actualitzar el Llibre Blanc de la Ràdio Local. Estem en un moment on els mitjans de comunicació del tot el món estan patint grans canvis i les ràdios de proximitat no en son una excepció.

La primera part del Llibre Blanc, el grup de recerca COM Set de la UAB es va posar en contacte amb vosaltres per recollir un seguit de dades que han servit per a fer una fotografia de com és el sector actualment. Amb aquestes dades encarem la segona part del Llibre Blanc, la qualitativa, on volem escoltar-vos. En aquesta ocasió ens trobarem tots a les instal·lacions de Roca Umbert de Granollers per a fer una jornada de treball on reflexionarem sobre el nostre sector.

Ho farem a través de 5 grups de treball que seran conduïts, moderats i relatats per una figura externa. Aquests processos de diàleg disposen d’una finalitat clara: l’extracció d’una sèrie de conclusions que identifiquin els reptes i oportunitats imminents del sector.

Les conclusions de cada taula de treball es compartiran amb els altres grups amb la voluntat d’arribar a un consens general sobre els reptes i oportunitats del sector i que s’expressaran al Llibre Blanc de la Ràdio Local 2024.

Els grups de treball que hem treballat amb el MAC són:

  • Taula A. Generació de continguts

Taula dedicada a reflexionar sobre els criteris que s’emprèn en la decisió sobre quins continguts s’ha de produir i quins s’utilitzaran en el futur.

  • Taula B. Distribució i difusió de continguts

Espai dedicat a debatre els sistemes actuals i futurs de difusió dels continguts generats per les ràdios. La taula inclou una reflexió sobre com el sistema de consum d’aquests continguts n’afecta la forma o format.

  • Taula C. Impacte i comercialització dels continguts

Taula dedicada a analitzar l’impacte de l’activitat de la ràdio amb el seu receptor, el ciutadà. S’analitza quina informació es té d’aquesta relació entre emissor i receptor i si els rols han canviat amb el pas del temps.

  • Taula D. Centralitat de l’activitat

Taula de reflexió sobre quin rol té la ràdio local a Catalunya en els seus diferents entorns (locals, supralocals i sectorials). Es reflexiona sobre els motius del grau de centralitat actual d’aquest mitjà i s’especula sobre quin es creu que hauria de ser el seu rol futur.

La presentació dels resultats qualitatius i quantitatius del Llibre Blanc de la Ràdio Local 2024 es durà a terme al Congrés Internacional de la Ràdio, que organitza el Grup Prisa i la UAB, el 15 i 16 de novembre, a Barcelona.

És per això que us demanem la vostra participació. Coneixem les dificultats que suposa per molts de vosaltres sortir de l’emissora durant, pràcticament, tot un dia. Us demanem aquest esforç perquè considerem que el Llibre Blanc de la Ràdio Local 2024 serà una molt bona eina de referència pel sector, però ho hem de fer entre tots i totes.

PROGRAMA

9:30h. Rebuda assistents.

10h. Obertura i explicació de les dades de la fase 1 (quantitativa).

10:30h. Taules de treball, debat inicial.

11:30h. Pausa esmorzar.

11:45h. Taules de treball, concreció de reptes.

12:45h Pausa.

13 – 15h. Debat general i cloenda.

Inscripció gratuïta a https://forms.gle/M5SX1PgoMQjeB6xa7

Lloc: Instal·lacions Roca Umbert Fàbrica de les Arts de Granollers 

Organitza: Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya

Col·laboren: Diputació de Girona, Diputació de Lleida, ACM, MAC i XAL.

Guardeu-vos la data del 16 d’octubre a la vostra agenda per venir a Granollers. Properament us anirem informant de més detalls de la jornada.