Conclusions de la Jornada de la Federació sobre el referèndum de l’1O

15 SET
2017

Aquest dijous 14 de setembre la Federació de Mitjans de Comunicació Local de Catalunya (FMCLCat) ha organitzat una jornada de treball al Palau Robert de Barcelona que ha comptat amb la col·laboració del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). Sota el títol “El Referèndum de l’1 d’octubre i els mitjans de proximitat”, més d’una vintena de representants de mitjans locals, principalment directors i directores d’emissores municipals, s’han trobat per mirar de donar resposta sobre com s’ha d’actuar davant la situació política actual.
En representació del CAC, a la jornada hi ha assistit el seu vicepresident, Salvador Alsius, qui ha definit la situació afirmant que “estem en una mena de teranyina tenint en compte la dualitat de legalitats que hi ha en aquest moments”. Alsius ha aclarit també que la llei del referèndum no atorga cap potestat al CAC, i que és la Sindicatura Electoral de Catalunya l’encarregada de vetllar per la cobertura que en faran el mitjans de la campanya electoral. I “a la indefinició que ens ha instal·lat la dualitat de legalitats s’hi afegeix la falta de referents sobre referèndums previs similars”, i ha afegit que cal apostar pel criteri de pluralitat informativa.
Davant l’ambigüitat i la dualitat de la legislació, des de la FMCLCat s’han recordat que fins al moment les emissores municipals només han fet planificacions de cobertura de les campanyes electorals d’àmbit municipal. Per això, a la jornada de la Federació, el criteri majoritari de les emissores assistents és seguir el mateix procediment que sovint s’aplica quan es convoquen altres comicis que no siguin els municipals. Així doncs, les emissores han convingut que, davant l’ambigüitat de la legislació, no hauria d’existir tampoc l’obligatorietat d’emetre publicitat institucional ni espais de propaganda gratuïta per part dels mitjans públics locals.
D’altra banda i com a aspecte important i molt destacat, i d’acord amb allò que aquests dies està expressant també el Col·legi de Periodistes de Catalunya, els representants dels mitjans locals han insistit en fet que és més important que mai defensar el dret a la informació, garantint els principis de pluralitat política i de neutralitat informativa.
A més, tenint en compte els precedents que s’han produït en mitjans públics d’abast nacional, s’ha recordat als directors dels mitjans locals públics que les notificacions de la Fiscalia fins ara han anat dirigides als directors dels mitjans amb noms i cognoms. Per tant, més que les instàncies polítiques, hauria de ser en darrer lloc el director/a del mitjà qui decideixi com abordar aquesta atípica situació actual en base a l’organització de cada emissora i a la singularitat de cada municipi.

Informacions i esdeveniments d'interès per a la comunicació local.

(c) 2012. Federació de Mitjans de Comunicació Locals de CatalunyaDESARROLLO WEB